Zelf klussen en verbouwen

Wanneer heb ik toestemming nodig?

Voor eenvoudige klussen die geen invloed hebben op de bouwtechnische staat van de woning heeft u geen toestemming van ons nodig. Denk hierbij aan schilderwerk aan de binnenzijde van de woning of nieuwe vloerbedekking. Bij meer ingrijpende veranderingen (zoals een muur doorbreken, een dakkapel of een ligbad plaatsen) én veranderingen aan de buitenzijde moet u altijd eerst toestemming vragen.

Wilt u een grote klus gaan uitvoeren? Neem dan in een vroeg stadium contact met ons op. Zo kunnen we u tijdig duidelijkheid geven en u ook adviseren over de mogelijkheden

Hoe kan ik een klus schriftelijk aanvragen?

Bij alle grotere klussen - in, aan of bij de woning - moet u ons schriftelijk informeren voordat u met de klus begint. Hiervoor kunt u gebruikmaken van het formulier ‘zelf klussen en verbouwen’ Op het formulier staat precies aangegeven welke gegevens wij van u nodig hebben. Vul dit formulier zo nauwkeurig mogelijk in.

Heb ik een vergunning nodig?

Bij grote klussen is het goed mogelijk dat u naast onze toestemming ook nog goedkeuring van de Welstandscommissie van de gemeente en een omgevingsvergunning nodig heeft. Via de website www.omgevingsloket.nl kunt u een vergunningcheck invullen en eenvoudig zelf bepalen of u een omgevingsvergunning nodig heeft. Is dit niet het geval? Stuur dit bewijs dan mee met het formulier ‘zelf klussen en verbouwen’. Wij helpen u overigens graag bij uw vergunningaanvraag, mocht u er zelf niet uitkomen.

Wanneer krijg ik antwoord op mijn aanvraag?

Wij nemen uw aanvraag in behandeling en laten u binnen twee weken schriftelijk weten of u de verandering kunt aanbrengen of niet. Dit wordt schriftelijk vastgelegd en vormt een onderdeel van uw huurcontract.

Wat te doen bij asbest?

Woont u in een woning die gebouwd is vóór 1994 dan kan het zijn dat er asbesthoudende materialen in uw woning aanwezig zijn. Asbest is tot eind jaren tachtig veel gebruikt in gebouwen en woningen omdat het sterk, slijtvast, isolerend en goedkoop is. Het kan voorkomen op verschillende plaatsen in de woning, zoals het dak, de riolering of in de dragende onderdelen van uw woning. Het kan ook verwerkt zijn in plafondplaten, vensterbanken, vinylzeil of kruipluiken. Asbest is niet gevaarlijk zolang het niet beschadigd is en u dit materiaal niet bewerkt door er bijvoorbeeld in te snijden, breken, zagen of boren. Pas als het breekt, bijvoorbeeld bij werkzaamheden, kunnen er schadelijke deeltjes vrijkomen. Het is daarom belangrijk dat u niet zomaar gaat klussen in huis. Als leek herkent u asbest wellicht niet. Gaat u klussen op plekken waarvan u twijfelt of er asbest zit, neem dan eerst contact met ons op. Wij adviseren u dan wat u het beste kunt doen. Lees hier de folder over asbest.

Gerelateerde items

Maak een account aan of log in om uw klusaanvraag in te dienen.