Huurverhoging
Servatius gelooft in een thuis als basis om mee te kunnen doen.
Daarom zorgen wij voor woningen voor mensen die aangewezen zijn op sociale huur.
De huurprijs houden wij betaalbaar. Zo vragen wij veel minder huur dan wettelijk toegestaan.
Servatius investeert in haar woningen om ook in de toekomst betaalbare woningen aan te kunnen bieden. Om die reden worden de huren elk jaar verhoogd.
Uw huur wordt ieder jaar per 1 juli aangepast. U ontvangt hierover vóór 1 mei een brief van ons.
De percentages waarmee wij de huur maximaal mogen verhogen, worden door het kabinet vastgesteld. Ons huurverhogingsbeleid leggen we voor aan Servaassleutel. We hebben hun advies ontvangen en hebben ons beleid daardoor iets aangepast.
Al enkele jaren kiest het kabinet voor een inkomensafhankelijke huurverhoging. Dat betekent dat huurders met lage inkomens minder huurverhoging krijgen dan huurders met een midden- of hoger inkomen.
Hiermee wil het kabinet scheefwonen tegen gaan en doorstroming bevorderen. Iemand woont scheef als hij met een hoog inkomen in een sociale huurwoning woont terwijl deze eigenlijk bedoeld is voor mensen met een krappere beurs.
Servatius volgt hierin het kabinetsbeleid en maakt gebruik van de inkomensafhankelijke huurverhoging. We doen dit echter beperkt en verhogen niet met de maximaal toegestane bedragen.
Wanneer uw huur niet inkomensafhankelijk, maar gewoon verhoogd wordt, valt uw huurverhoging binnen de zogenaamde huursombenadering.
Huursombenadering is door het kabinet bedacht. Het kabinet geeft hiermee aan met welk percentage de totale huur van alle zelfstandige woningen maximaal mag stijgen. Dit jaar is dit 2,3%.
Dit is ook tevens het inflatiepercentage waarmee uw eigen huur maximaal verhoogd mag worden. Echter wanneer door de huurverhoging de streefhuur bereikt wordt, toppen we uw nieuwe huur af op de streefhuur. Hierdoor kan het zijn dat uw huurverhoging lager is dan 2,3%.
Dit verklaart waarom u misschien een andere huurverhoging krijgt dan uw buren terwijl uw woningen precies hetzelfde zijn.
Sinds dit jaar geldt het beleid van het kabinet niet alleen voor woningen met een huurprijs onder de huurtoeslaggrens, maar ook voor geliberaliseerde woningen. Geliberaliseerde woningen mogen maximaal met inflatie + 1% verhoogd worden. Maar ook in deze categorie beperkt Servatius de huurverhoging en verhogen we niet met het maximaal toegestane percentage.
En nu concreet: wat betekent dit voor uw situatie?
Stel, u woont met uw partner in een sociale huurwoning met een huurprijs beneden de huurtoeslaggrens. Uw gezamenlijk huishoudinkomen is lager dan € 56.486. Uw huurverhoging is afhankelijk van de actuele huur en de afstand tot de streefhuur.
Wanneer de afstand groot genoeg is, voeren we de maximale huurverhoging van 2,3% door. Wanneer de afstand kleiner is verhogen we tot de streefhuur. Uw huurverhoging is dan lager dan 2,3%. Dat noemen we aftoppen.
Dit jaar worden een groot aantal woningen afgetopt. Waardoor onze totale huursom niet met 2,3%, maar met 1,8% stijgt.
De nieuwe huurprijzen gelden vanaf 1 juli 2022 en worden als u per automatische incasso betaalt automatisch aangepast.
Wanneer u huurtoeslag krijgt, hoeft u niet zelf uw nieuwe huurprijs door te geven aan de Belastingdienst. Dat wordt door Servatius voor u geregeld.
Het kan zijn dat u het niet eens bent met de huurverhoging. U kunt in dat geval tot 1 juli 2022 bezwaar maken. U kunt hiervoor gebruik maken van een standaard bezwaarschrift op onze website.